Zanimljivosti
6

Rupee - prvi pas u misiji osvajanja "krova svijeta"

FENA
Štene po imenu Rupee, kog je vlasnica usvojila prije par mjeseci, izvukavši ga iz kontejnera u Indiji, prvi je pas koji je krenuo u osvajanje Mont Everesta.

Bivša profesionalna igračica golfa Joanne Lefson izjavila je za AFP da je pronašla 11-mjesečnog psića bačenog u kontejner prošlog septembra, u planinskom indijskom gradu Leh, i odlučila ne samo da ga zadrži već i da ga povede sa sobom do planinarskog kampa na visini od 5.364 metra.

Alpinistkinja i pas krenuli su u ekspediciju iz himalajskog grada Lukla, 14. oktobra, s ciljem da skrenu pažnju javnosti na problem pasa lutalica i promoviraju usvajanje kućnih ljubimaca.

Svoj uspon za rekord završili su 13 dana kasnije, opisujući ga na Facebooku kao "veliki skok za pseći rod".

"Veoma sam ponosna na Rupeeja. Mislila sam da ću povremeno morati da ga nosim na rukama, ali on je taj koji me je vodio i podsticao", kazala je Lefson.

"Rupee se bez većih problema prilagodio promjeni pritiska. Uživao je u snijegu, jeo ga je, valjao se u njemu, a da sam ga pustila vjerovatno bi i spavao u njemu - navela je Lefson.

Fotografije koje je postavila na Facebooku prikazuju Rupeeja kako uživa u pejzažu i zvucima Nepala, mazeći se s bradatim hindu sveštenicima u Katmanduu i igrajući se s djecom u himalajskom gradu Namče.

"Nadam se da će njegov podvig podstaći ljude da budu bolji prema životinjama, posebno onim napuštenim. Moramo da shvatimo da je svaki život važan", istakla je bivša golferka koja se u međuvremenu vratila zajedno s Rupeejem u rodnu Južnu Afriku, prenosi Tanjug.

Lefson planira da iduće godine objavi knjigu posvećenu bivšem psu Oskaru s kojim je proputovala cijeli svijet.