San Francisco
0

Rođena beba sa 24 prsta koji funkcionišu

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Doktore u Kaliforniji prije tri sedmice šokiralo je rođenje dječaka sa 24 prsta - 12 na rukama i 12 na nogama, posebno kada su utvrdili da svi njegovi prsti savršeno funkcionišu.

Stanje nazvano polidaktilizam nije rijetko među novorođenim bebama, ali slučaj da su i prsti koji su viška odlično razvijeni ipak je mnogo rijeđi.

Daily Telegraph piše da je porođaj majke malenog Kamanija Hubbarda protekao sasvim normalno u bolnici St. Luke u San Franciscu te broj prstiju nije odmah uočen. Nakon porođaja majci su samo rekli koliko je beba duga i teška, te da je rođena zdrava.

Pet prstiju i palac na jednoj od dječakovih ruku prvi je uočio njegov otac Kris Hubbard koji je potvrdio da su se u njegovoj porodici javljali slučajevi polidaktilizma, te da je i on sam imao jedan "prst viška", odnosno zadebljanje koje nije funkcionisalo, te su mu ga hirurzi uklonili kad je bio dijete.

"Bio sam šokiran. Trebalo mi je vremena da shvatim. Moj sin ima po šest prstiju na svakoj ruci i nozi. Pomislio sam - ovo je zaista jedinstveno. Neki od članova moje familije imali su šest prstiju na rukama, ali se oni nisu potpuno oformili. Ipak, ne i na nogama", ispričao je otac.

Roditelji mališana još nisu donijeli odluku hoće li sina podvrgnuti operaciji uklanjanja prstiju pošto doktori savjetuju da bi oni mogli biti korisni. Pedijatar Michael Treece rekao je kako to nije zabrinjavajuća, već zanimljiva i lijepa pojava.

"Zamislite kakav bi vituoz bio pijanist s dvanaest prstiju. Ili kao flamenko gitarista. Ako ništa, zamislite njegove vještine u tipkanju“, kaže doktor Treece.