Zanimljivosti
0

Roditelji zapostavljali djecu zbog Interneta

Sarajevo-x.com
Par iz savezne države Nevade koji je zbog opsjednutosti Internetom zapostavljao vlastitu djecu, priznao je krivicu za nemar i zapostavljanje djeteta. Njihovo dvoje male djece od 11 i 22 mjeseca starosti bili su izgladnjeli i blizu smrti jer su ih roditelji potpuno zapostavili.

Djeca nemarnih roditelja primljena su u bolnicu u jako lošem stanju nakon što ih je socijalna služba oduzela. Doktori su nakon pregleda ustanovili da su djeca bila vrlo blizu smrti jer dugo nisu bila dobro hranjena.

Roditelji Michael i Iana Straw izjasnili su se krivima za nemar i zapostavljanje djeteta jer su bili opsjednuti Internetom. Neprekidno su se igrali on-line igara, surfali po Internetu i u potpunosti zaboravljali na svoju malenu djecu.

Budu li proglašeni krivima, sud bi im mogao dodijeliti kaznu do 12 godina zatvora.

"Oni su imali hranu, ali su odabrali da ne hrane svoju djecu i ne brinu se za njih jer su bili previše zauzeti igrama na Internetu.", izjavila je glavna tužiteljica Kelli Ann Viloria za magazin "Gazzette".

Djeca su se nakon medicinske njege oporavila i sada se osjećaju dobro, ali su došla u jako lošem stanju. Medicinske sestre su morale maloj djevojčici obrijati glavu jer je njena kosa bila sljepljena od mačijeg urina. Djevojčica je također imala infekciju usta i opasno je dehidrirala.

Njenog malog brata doktori su morali liječiti od skoro fatalne neuhranjenosti zbog koje ima poteškoće u hodanju jer su mu mišići atrofirali. Također je imao i jaku infekciju genitalija.

Njihov otac Micahel Straw je nezaposlen, a naslijeđenih 50 000 dolara potrošio je na veliki plazma ekran i opremu za kompjuter, izjavile su vlasti.

Zapostavljanje djeteta je vrlo uobičajeno za ovisnike o drogi, ali ovakav slučaj se ranije nije dogodio.

Prošlog mjeseca eksperti iz asocijacije "American Medical" odlučili su da ne proglase "opsjednutost" video igrama kao ovisnost ili mentalni poremećaj jer trebaju uraditi još istraživanja.

Ovaj slučaj teškog zapostavljenja djece sigurno će baciti novo svjetlo na kategorisanje ovisnosti o Internetu, kompjuterima i video igrama.