Prodat za 3,5 miliona dolara
0

Rimski konjički šljem će biti prikazan na izložbi u Londonu

Klix.ba
Rimski konjički šljem, koji je bio namijenjen za nošenje tokom parada i koji je prodat za nevjerovatnih 3,5 miliona dolara na aukciji, će po prvi put biti prikazan na izložbi u muzeju u Londonu.

Šljem Crisby Garrett, koji je dobio ime po selu u čijoj je blizini pronađen u maju 2010. godine, će biti jedan od glavnih eksponata nove Kraljevske akademije u Londonu. Na izložbi će biti predstavljeni predmeti stari do 5.000 godina. Konjički šljem je star skoro 2.000 godina.

Šljem je u oktobru 2010. godine prodat za nevjerovatnih 3,5 miliona dolara anonimnom kupcu i sve do danas je bio u njegovoj privatnoj kolekciji.

Na izložbi će se osim šljema moći vidjeti i skulpture Rodina, Picassa, Giacomettija, Henryja Moorea, Jeffa Koonsa i Anisha Kapoora.

Na izložbi će se moći vidjeti i odječena glava kralja Seuta III, koja je prije osam godina iskopana u Bugarskoj, te kočije iz 14. stoljeća prije nove ere, urađene u bronzi i zlatu, koje su pronađene u Trundholmu u Danskoj.

Šljem Crosby Garrett je jedan od tri pronađena, a nosio se za vrijeme parada i konjičkih sportova. Šljem je urađen od bronze, a jedan dio maske za lice je nekada bio prekriven srebrom.