Ruski genije
0

Riješio najteži matematički zadatak i odbio milion dolara

Sarajevo-x.com
Jedan Rus koji je nagrađen sa milion dolara zbog rješavanja jednog od najtežih matematičkih zadataka rekao je juče da ne želi uzeti novac, piše BBC. Dr. Grigory Parelman (44) je siromašan, sam živi u stanu u St. Petersburgu, te je samo kratko kroz zatvorena vrata stana rekao da ne želi uzeti novac.

"Imam sve što poželim", rekao je on.

Nagradu je dodjelio Američki matematički institut zbog rješavanja jedne od najtežih matematičkih zagonetki u zadnjih stotinu godina.

Pored ovog, Parelman je propustio i da primi prestižnu nagradu Institua za matematiku u Madridu prije četiri godine. On je i tada rekao da nije zainteresovan za novac i slavu.

"Ja nisam heroj u matematici. Nisam čak ni uspješan zato ne želim da svi gledaju u mene“, kaže on.

Njegova komšinica kaže da je jednom boravila u njegovom stanu i ostala zapanjena. Prema njenim riječima, u stanu se nalazi sto i stolica, te krevet sa prljavim dušekom koji je ostao od prethodnog vlasnika - alkoholičara koji je prodao stan.

Njegovi susjedi kažu da se pokušavaju osloboditi bubašvaba iz zgrade, ali se oni kriju u njegovom stanu.

Perelman je 2003. godine radio kao istraživač u Institutu za matematiku Steklov u St. Petersburgu kada je počeo da objavljuje svoje radove na web siteu te tada riješio jednu od sedam najvećih matematičkih zagonetki za koje je Clay institut ponudio milion dolara.

Kada je riješio matematičku zagonetku staru više od 100 godina, poznatu kao Poincareovu pretpostavku, on je napustio posao. Prijatelji za njega kažu da je matematičar bez premca.