Zanimljivosti
0

Riješen spor oko porijekla Djeda Mraza

FENA
Švedska savjetnička kompanija napokon je riješila dugogodišnji spor između Grenlanda i Finske o domovini Djeda Mraza, tvrdnjom da je on zapravo Kirgiz. Kompanija je izračunala da se optimalna logistička lokacija globalne raspodjele darova za djecu nalazi u brdima u sjevernom Kirgistanu.

Kompanija je pri utvrđivanju idealnog sjedišta logistike Djeda Mraza uzela u obzir brojne demografske i fizičke parametre poput raspoređenosti maloljetnih stanovnika zemlje i brzinu rotacije planeta.

Čak i pri optimalnoj iskorištenosti lokacije, zadaća kirgiskog Djeda Mraza ipak nije laka. Kako bi svih 2,5 milijarde djece na svijetu na Badnjak mogao opskrbiti darovima, Djed Mraz zajedno sa svojim jelenom Rudolfom i svim potrebnim saradnicima mora voziti oko zemaljske kugle 5.800 kilometara na sat.

Za svaku pojedinačnu dostavu predviđeno je vrijeme od 34 mikrosekundi. Budući da nisu poznata kapitalna ulaganja iz sjevernoeuropskih zemalja u božićne projekte u Kirgistanu, zaključak je istraživača da je projekt vjerojatno rezultat domaće pameti, odnosno da je Djed Mraz Kirgiz.

Problem se međutim javlja kad je riječ o stručnim suradnicima Djeda Božićnjaka, jer je Kirgistan većinski muslimanska zemlja. Zapadni stratezi ne mogu se pritom osloniti ni na rusku manjinu u toj srednjoazijskoj državi, budući su Rusi pravoslavci koji Božić slave kasnije, pa bi cijela logistika mogla trpjeti zbog različitih profesionalnih polazišta. Analitičari pretpostavljaju da bi se rješenje moglo pronaći među pripadnicima njemačke manjine u toj zemlji.

Švedski dnevnik "Dagens Nyheter" piše kako je istraživanje dovelo do nesuglasica u finskom ogranku globalnog koncerna Djeda Mraza.

Finska već godinama bojkotira kongrese Djedova, koji se svakog ljeta održavaju u Kopenhagenu. Razlog bojkota jest inzistiranje Finaca da se nastavi tradicija parka Djeda Mraza u Rovanemiju u Finskoj.

Savjetnička kompanija koja je izradila izračun i time dovela do kaosa u skandinavskim strategijskim predbožićnim planiranjima, razašilje detaljne rezultate svoga istraživanja kao božićnu čestitku svojim mušterijama.