Zanimljivosti
4

Riječ za popularni erotski ples "twerking" stara skoro 200 godina

Klix.ba
Iako smo riječ "twerking" koja se odnosi na erotski ženski ples, počeli koristiti prije dvije godine, naziv za ovu vrstu umjetnosti star je skoro 200 godina, objavio je Oxford English Dictionary.

Istraživači su pronašli da je riječ prvi put korištena 1820. godine i odnosila se na uvijanje i trzanje mišića. Vjeruje se da se glagol pojavio 1848. godine, a twerk je korišten 1901. godine u rječnicima.

Ovaj ples popularizirala je Miley Cyrus na dodjeli MTV nagrada 2013. godine. Rječnik opisuje twerking kao plesanje u seksualno provokativnom maniru, koristeći trzajuće pokrete zadnjice i kukova dok se nalazite u niskom položaju. Riječ je nastala u muzičkoj sceni New Orleansa, ali tačno porijeklo se ne zna.

Odford English Dictionray kloji se bavi značenjem i razvojem engleskog jezika, uvrstio je još nekoliko riječi u rječnik. Osim twerkinga, tu je i "meh" - uzvik koji izražava manjak entuzijazma.

Još neke riječi: Guerrilla - opisivanje aktivnosti koje se izvode na neregularan i spontan način Gimmick - noć provedena vani s prijateljima Twitterati - riječ koja opisuje korisnike društvene mreže Twitter

Fo' shizzle - drugi naziv za riječ "for sure" što znači zasigurno