Zanimljivosti
53

Ribar sonarom detektovao čudovište iz Loch Nessa?

Klix.ba
Loch Ness jedno je od najljepših škotskih jezera i mjesto jednog od najvećih mitova o vodenom čudovištu u Evropi, ali i svijetu.

Potraga za čudovištem Nessie stara je skoro 1.400 godina, a posljednji koji tvrdi da je došao u kontakt s tajnovitim bićem jeste ribar i operater turističkog brodića Keith Stewart.

Naime, koristeći sonar za traganje za ribama, Stewart je primijetio neobičan oblik na dubini od 271 metar – 41 metar dublje nego što je pretpostavljena dubina na kojoj se mitsko biće kreće.

"Nikada nisam vjerovao u čudovište, ali prije dvije sedmice dobio sam sliku dna na kojem je ležalo duguljasto tijelo s izbočinom. Kada sam se vratio da potvrdim lokaciju, tijela više nije bilo", rekao je Stewart.

Ipak, zaljubljenici u hipotezi o vodenom čudovištu ne bi se trebali isuviše nadati skorijem otkriću misterioznog bića. Naime, prije 13 godina ekipa istraživača koju je pratio dokumentarni tim BBC-a jezero je skenirala sa čak 600 sonara, a rezultat je bio ravan nuli.

S druge strane, Stewartov sonar nagnao je ljude iz udruženja The Loch Ness Project da se upuste u nove pokušaje dokazivanja postojanja Nessie. Također, među "vjernicima" ima i onih koji se ne bi previše oslanjali na upotrebu sonara koji ponekad daje iskrivljenu sliku zbog efekta eha.

"Ja bih bio oprezan kada je u pitanju korištenje te tehnologije. Uspravni 'zidovi' jezera ponekad mogu izazvati eho koji će dati pogrešnu sliku stanja. Bez obzira na to koliko oprema bila precizna, problem će uvijek biti prisutan", rekao je Adrian Shine iz udruženja The Loch Ness Project.