Zbog filma "Finding Nemo"
0

Riba klovn pred izumiranjem

Sarajevo-x.com
Stvarna egzotična riba, koja ima glavnu ulogu u animiranom filmu Finding Nemo", mogla bi vrlo postati ugrožena životinjska vrsta, jer sve više djece želi imati vlastitog Nema kao kućnog ljubimca.

Prema izvještaju britanskih morskih biologa, pet godina nakon izlaska hit filma animacijskog studija Pixar, broj ove riblje vrste je pao za 75 posto u pojedinim područjima.

Prema njihovom mišljenju glavni krivac za to je sve veći broj djece koja želi vlastitog Nema s narandžastim, bijelim i crnim prugama.

Naučik Billy Sinclair, sa Univerziteta u Cumbriji, proveo je pet godina istražujući ovu riblju vrstu na grebenima oko Australije i smatra kako bi ih sada trebalo proglasiti ugroženom vrstom, ako želimo da ne izumru.

"Moja poruka djeci kojoj se dopao film je jednostavna - recite svojim roditeljima da ostave Nema u moru gdje i pripada", poručio je Sinclair, a prenijeli britanski mediji.

Njegovo istraživanje je otkrilo da je broj riba klovn sa 25 pao na njih samo šest na jednom koraljnom grebenu u Queenslandu. Oko 110.000 riba klovn se svake godine uvozi u Veliku Britaniju, a otprilike polovina "zaliha" riba klovn dolazi sa posebnih gojilišta, dok se ostale hvataju u divljini.

Projekat animacijskog studija Pixar i Walt Disneyja je svakako doživio ogroman uspjeh kod publike i kritičara, a čak je osvojio Oscara za najbolji animirani film.

Na box officeu je ostvario zaradu veću od 628 miliona eura, te je proglašen najbolje prodavanim DVD-om svih vremena, budući da je prodano više od 400 miliona primjeraka.