Nigdje kao kod kuće
0

Recesija prisiljava odrasle da žive s roditeljima

Sarajevo-x.com
Istraživanje koje je napravio Abbey show u Velikoj Britaniji, pokazalo je da se oko 500.000 ljudi životne dobi od 35 do 44 godine vratilo svojim roditeljima tokom 2009. Uzrok tome je recesija koja je dovela do brojnih ljubavnih prekida i finansijskih poteškoća. Mnogi nisu imali drugu opciju osim da se vrate kod mame i tate.

Blizu dva miliona muškaraca i žena u Velikoj Britaniji bili su prisiljeni da se vrate kući. Mnogi studenti koji bi uskoro trebali da završe fakultete, nisu imali izbora te su morali da odlože planove o samostalnom životu.

Kako mladi tako i oni stariji moraju da se priviknu na ovo rješenje, sve dok situacija ne bude zadovoljavajuća. Istraživanje je pokazalo da postoji bojazan da bi se ovi povratci mogli odraziti na finansije roditelja. Roditelji u prosjeku imaju oko 11.900 funti ušteđevine koja brzo nestaje jer su djeca došla kući.

“Povratak odrasle djece roditeljima može biti veliki šok jer su se navikli na miran život. Mnogi su se odvikli od brige oko svojih potomaka i njihovih navika“, rekao je glasnogovornik Abbeyja a prenosi Daily Mail.

Vlada je nedavno izdala vodič "Parent Motivators", koji bi trebao da pomogne roditeljima da se naviknu na život bez djece i uživaju u mirnim danima koje poznije godine donose. U vodiču su i savjeti kako se riješiti djece kad dođe vrijeme da se osamostale.