Kravata nepoželjna
1

Putovanje i tehnološki uređaji su najpoželjniji Božićni pokloni

SRNA
Većina Francuza uglavnom želi da za božićne praznike dobije neko putovanje ili uređaj visoke tehnologije, a najnepoželjniji pokloni su kravata i alat za kućne popravke, rezultati su ankete koju je realizovao Francuski institu za javno mnjenje (IFOP).

Čak 60 posto Francuza izjasnilo se da je za Božić dobilo barem jedan poklon koji im se nije dopao, ili im nije bio potreban.

Najnezadovoljniji su uglavnom mlađi od 35 godina, čak 70 posto, a 66 posto je žena.

Prošle godine blizu 20 posto Francuza dobilo je najmanje jedan neželjeni dar, navodi Ebay, stranica za kupovina i prodaju putem interneta.

Među ispitanicima 44 posto njih se izjasnilo da je kravata najnepoželjniji poklon, a 34 posto ispitanika je reklo da su im čarape omržen božićni poklon.

Ni alat za kućne popravke nije baš poželjan, pošto se 29 posto žena i 11 posto muškaraca izjasnilo da ne bi želeli da na poklon dobiju bušilicu, čekiće i šrafciger.

Također, ni usisivači, pegle, te posuđe nisu preporučljivi kao poklon pripadnicama ljepšeg pola. U stvari 16 posto žena pribojava se da će dobiti neki kuhinjski aparat, a 21 posto nikako ne bi voljelo da dobije na poklon posuđe.

Za muškarce kozmetički proizvodi su na drugom mjestu najmanje poželjnih poklona, a oko 13 posto muškaraca i isti procenat žena ne bi volio da veš bude njihov božićni poklon.

Nasuprot tome, i dalje najpoželjniji poklon je turističko putovanje za šta se izjasnilo 26 posto žena i 16 odsto muškaraca, a 18 odsto muškaraca bi voljelo uređaj visoke tehnologije, a 13 posto žena i 10 posto muškaraca bilo bi zadovoljno poklon bonom za kupovinu.

Knjige i CD su uvjek dobar izbor pod uslovom da već nisu darovani.

Devet odsto Francuza je, prema navodima sajta "Ebay", prošle godine dobilo isti poklon od iste osobe.