Posvađana braća
0

Puma i Adidas se pomirili nakon 60 godina

Sarajevo-x.com
Njemački proizvođači sportske opreme Puma i Adidas nakon 60 godina napokon će zakopat ratnu sjekiru. Prijateljska utakmica između dva poznata svjetska brenda odigrat će se u ponedjeljak, gdje će se timovi po prvi put rukovati u znak pomirenja.

Višedesecenijsku svađu započela su dvojica braće Adi i Rudolf Dassler, osnivači kompanija. Oni su dvadesetih godina počeli praviti sportsku obući u majčinom vešeraju.

Posvađali su se tokom Drugog svjetskog rata, vjerovatno zbog političkih neslaganja, te osnovali firme na različitim obala rijeke u bavarskom gradu Hercogenaurahu. Nakon pokretanja firmi 1948. godine, grad se također podijelio na one koji podržavaju jednog ili drugog brata, koji su tada zapošljavali veliki broj ljudi.

U zajedničkoj izjavi za medije, dvije komapnije su objavile da prijateljskom utakmicom 21. septembra žele podržati ogranizaciju "Peace One Day" i njihovu borbu protiv nasilja.

Zanimljivo je da danas nijednu kompaniju ne vodi potomak iz porodice osnivača, dok Rudolfov unuk Franck Dassler radi za obje firme.