Zanimljivosti
0

Prvo vjenčanje Karađorđevića u Srbiji nakon skoro 100 godina

Klix.ba
Mihailo Karađorđević i Ljubica Ljubisavljević (Foto: Milana Bosnić/Blic)
Mihailo Karađorđević i Ljubica Ljubisavljević (Foto: Milana Bosnić/Blic)
Nekadašnja srpska i jugoslavanska kraljevska porodica u Srbiji će uskoro održati veliko vjenčanje princa Mihaila Karađorđevića. Bit će to prvo kraljevsko vjenčanje u Srbiji još od početka 20. vijeka.

Posljednje sklapanje braka Karađorđevića u Srbiji, odnosno Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca desilo se 1922. godine kada se kralj Aleksandar oženio rumunskom princezom Marijom. Mihailo je inače unuk kralja Aleksandra I koji je ubijen u Marseju 1934. godine.

Mihailo i njegova izabranica farmaceutkinja Ljubica Ljubisavljević će nakon općinskog vjenčanja u Londonu, u kojem oboje žive, održati vjersko vjenčanje u crkvi Svetog Đorđa u Oplencu u centralnoj Srbiji.

Nakon ceremonije koja će se održati u nedjelju, prijem na kojeg su pozvani mnogi članovi kraljevskih porodica Evrope održat će se u Bijelom dvoru u na Dedinju u Beogradu.

Karađorđevići su protjerani iz Jugoslavije nakon rekonstruisanja države i uspostave socijalističke vlasti 1945. godine. Nakon nekoliko decenija izgnanstva Karađorđevići se u Srbiju vraćaju tokom raspada SFRJ, a u godinama koje su uslijedile obnovljen je i njihov građanski status.

Interesatno, Karađorđevići danas uživaju veliku popularnost u Srbiji i pored činjenice da je država konstituirana kao republika, a ne kao monarhija.