Mora dokazati da nije žena
11

Prvi muškarac koji je rodio dijete se ne može razvesti od supruge

Klix.ba
Thomas Beatie
Thomas Beatie
Thomas Beatie je poznat kao prvi muškarac na svijetu koji je ostao trudan i rodio dijete, a on i njegova supruga Nancy sada ponovo privlače pažnju. Naime, da bi se razveli, oni na sudu u američkoj saveznoj državi Arizona moraju dokazati da nisu istog spola.

Thomas je tokom braka sa Nancy rodio troje djece. Zbog problema koje su imali nakon toga, porodica se preselila u Arizonu. Par sada pokušava da se razvede. međutim, kao što kaže advokat Nancy Beatie, Arizona jednostavno nema pravno tijelo i zakonske akte prema kojim bi im dozvolila da se razvedu.

Sudski dokumenti pokazuju da je vrhovni sudija u dilemi u vezi s tim da li je njihov brak istospolni, a pošto je takvo nešto zabranjeno u Arizoni, on im ne može dozvoliti ni da se razvedu, prenosi AZFamily.

"Moramo dokazati sudiji da smo muškarac i žena i da smo se vjenčali legalno", rekla je Nancy.

Thomas, koji je inače transseksualac, je testosteronske tretmane počeo 1990-ih godina, a 2002. godine je odstranio obje dojke i od tada legalno živi kao muškarac.

Međutim, nedoumicu uzrokuje činjenica da je Thomas, iako je obavio operaciju promjene spola, zadržao reproduktivne organe.

"Prema svim mogućim standardima, kada su njegova djeca rođena, Thomas je predstavljao njihovu biološku majku. Prema svim definicijama, ukoliko ima organe za rađanje djece, on je onda žena", stoji u sudskim dokumentima.

Ipak, advokati tvrde da samo 21 posto transseksualaca koji promijene spol iz ženskog u muški ukloni svoje reporuktivne organe te da se zbog toga takva definicija žene ne može koristiti u pravnim bitkama.