Zanimljivosti
0

Protupožarne cigarete obavezne u Evropi od četvrtka

FENA
Proizvođači cigareta će od četvrtka biti obavezni da na tržište iznesu samo cigarete novog tipa, "sa slabom mogućnošću izazivanja požara", koje se same ugase nakon izvjesnog vremena kako bi se izbjegli požari.

"Sigurna cigareta ne postoji, i svakako je najsigurnije ne pušiti nikako. Za one koji ipak izaberu pušenje, nove norme koje će uskoro stupiti na snagu primorat će proizvođače cigareta" da primijene propise koji bi mogli "zaštiti stotine građana od rizika od požara", ocijenio je evropski povjerenik za zdravlje i potrošače John Dalli.

Posebnost ovih cigareta je da se same ugase kada budu bačene.

Proizvođači papira za cigarete su promijenili postupak i ugradili na dva mjesta u cigareti prsten od gušćeg papira. Nakon što je bačena, cigareta bi trebalo da se ugasi sama kada izgori do jednog od prstenova koji smanjuje dotok zraka. Vrijeme raspadanja ovih cigareta je kraće, što smanjuje rizik od zapaljivanja namještaja, posteljine i drugih materijala.

Ova mjera sigurnosti se već primjenjuje u SAD-u, Kanadi i Australiji, kao i u Finskoj od aprila 2010.

Nove norme sigurnosti će biti objavljene u četvrtak u Službenim novinama Evropske unije. Na nacionalnim vlastima je zatim da kontroliraju primjenu nove mjere koja će se odnositi na nove cigarete puštene na tržište.

Podaci, koji se odnose na period od 2003. do 2008. godine, pokazuju da u Uniji cigareta svake godine izazove 30.000 požara, više od 1.000 mrtvih u požarima i prosječno 4.000 povrijeđenih.