Moderni Robin Hood
0

"Proslijedio" 7 miliona funti na račune siromašnih

Sarajevo-x.com
Menadžer jedne banke u Škotskoj postupio je kao pravi Robin Hood uzimajući millione funti od bogatih klijenata i dajući ih siromašnim kompanijama.

Benedict Hancock (39), ozbiljan bankovni službenik i otac dvoje djece, "proslijedio" je sumu od sedam miliona britanskih funti (8,8 miliona eura) s računa dobrostojećih klijenata na bankovne račune kompanija u nevolji.

Hancock je u svoju odbranu na sudu rekao da je htio "usrećiti druge, pa makar i na vlastitu štetu".

Prema izvještaju banke, njihov službenik koji se brinuo o 40 korporacijskih klijenta, uzimao je novac s računa svojih bogatih klijenata i preusmjeravao ga na račune firmi koje su bile u finansijskim poteškoćama, otkriva Daily Mail.

Bogati klijenti su bili uvjereni da moderni Robin Hood njihov novac ostavlja u štedionicu Engleske banke, dok je ovaj ustvari pravio lažne račune i izdavao lažne priznanice o uplatama.

Hancockove kolege stale su u njegovu odbranu, ali sudac Ian Karsten rekao je da iako shvata da su njegove namjere bile dobre, Hancock mora biti kažnjen.

"Optuženi bi ipak bio novčano nagrađen za svoj rad, i okoristio se svojom prevarom kad bi dobio svoj mjesečni bonus zbog dobrog poslovanja".

Benedict Hancock osuđen je po 14 tačaka optužnice za lažiranje računa i po jednoj tački optužnice za zloupotrebu položaja.

Dobio je kaznu od 18 mjeseci zatvora.