Velika Britanija
0

"Propovjednik mržnje" vlada tabloidima

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Kontroverzni muslimanski propovjednik Omar Bakri Mohammed ili "propovjednik mržnje", kako ga zovu u Velikoj Britaniji, nedavno je bio glavna vijest u medijima nakon što se otkrilo da njegova kćerka Yasmin radi kao striptizeta po londonskim klubovima.

Bakri (50), u srijedu je nastavio puniti naslove tabloida nakon što je napustio svoju 48-godišnju suprugu i oženio se 26-godišnjom Libankom.

Bakri, porijeklom Sirijac, 2006. godine je protjeran iz Velike Britanije zbog neplaćenog poreza u iznosu od 385 hiljada eura. Poznat je po velikoj javnoj podršci teroristima koji su krivi za događaje od 9. septembra u SAD-u, kao i optužbama da je britanska vlada odgovorna za pogibiju 52 stanovnika Londona u terorističkom napadu iz 7.7. 2005. godine.

Bakri u egzilu živi od novca koji mu šalju njegove pristalice u slavu "svetog rata protiv Zapada", prenosi magazin The Sun.

Supruga je samozvanog propovjednika ostavila zbog strogih libanskih pravila o ponašanju i oblačenju žena u javnosti.

"Njegova žena se nije mogla naviknuti na to u Beirutu nigdje ne smije bez muža, čak ni u kupovinu", rekao je nepoznati izvor.

Bakrijeva 26-godišnja kćerka Yasmin šokirala je britansku javnost nakon što se saznalo da kćerka konzervativnog muslimanskog ekstremista pleše oko šipke po londonskim klubovima.