Eksperti riješili misteriju
0

Pronađena lokacija sa portreta Mona Lise

Klix.ba
Eksperti vjeruju da su konačno riješili višestoljetnu misteriju vezanu za lokaciju krajolika koji se nalazi na portretu Mona Lise. Italijanski istraživači kažu da skriveni tragovi identificiraju tačnu lokaciju krajolika koji se nalazi u pozadini najpoznatijeg umjetničkog djela.

Naime, iznad lijevog ramena Mona Lise se može vidjeti mali most. Italijanska historičarka Carla Glori tvrdi da se ovaj most sa tri luka nalazi pored sela Bobbio na sjeveru Italije.

Ideju podržava i nedavno otkriće historičara Silvana Vincetija. On tvrdi da su ispod mosta naslikani brojevi sedam i dva. Glori je pretpostavila da je Da Vinci namjerno naslikao te brojeve kako bi se krajolik mogao identificirati.

Kako kaže Glori, brojevi se odnose na 1472. godinu, godinu u kojoj je ovaj most, poznat pod imenom Ponte Gobbo ili Ponte Vecchio, srušen nakon poplave.

"Leonardo je dodao brojeve sedam i dva ispod mosta kako bi obilježio razornu poplavu rijeke Trebbia i kako bi budućim naraštajima omogućio identifikaciju mosta", rekla je Glori.

Vjeruje se da je Mona Lisa naslikana između 1503. i 1506. godine u Firenci i još uvijek je jedno od najmisterioznijih umjetničkih djela.