"Treskilling Yellow"
0

Prodata najskuplja marka na svijetu

SRNA
Najskuplja marka na svijetu, švedska "Treskilling Yellow", prodata je u Ženevi međunarodnom konzorciju koji nije otkrio identitet ni iznos transakcije.

"Članovi konzorcija kupili su marku smatrajući da je riječ o solidnom ulaganju u ovom kriznom vremenu", navodi se u saopštenju aukcijske kuće David Feldman.

Aukcijska kuća, koja naglašava da je ta poštanska marka i dalje najskuplja na svijetu, već ju je prodala 1984., 1990. i 1996. godine. Ove godine slavna švedska marka dostigla je cijenu od 2,875 miliona švajcarskih franaka (3,61 miliona eura).

"Treskilling Yellow"’ otkrio je 1885. godine švedski učenik od 14 godina koji je odlijepljivao marke kako bi ih preprodao i tako zaradio džeparac. On ju je izvadio iz kante za smeće. 

Naime, njegova baka je 1885. godine bacila markicu, no dječak ju je izvadio iz smeća i prodao za svega sedam kruna čovjeku koji je preprodavao poštanske marke.

Ova švedska marka, uobičajeno zelena, štampana je greškom 1857. godine  u okviru   serije žutih maraka. Pripadala je različitim kolekcionarima, uključujući njemačkog aristokratu sa boravkom u Francuskoj i jednog belgijskog magnata.