Aukcija u New Yorku
3

Prodaju se pisma Van Gogha i Georgea Washingtona

Klix.ba
Američka aukcijska kuća Profiles in History će prodati više od 300 privatnih pisama i dokumenata poznatih osoba. Među pismima koja će biti ponuđena na aukciji se nalaze i ona koja su pisali prvi predsjednik Sjedinjenih Američkih Država George Washington, pjevač John Lennon, umjetnik Van Gogh i ruski kompozitor Pjotr Iljič Čajkovski.

Pisma i dokumente će na aukciji 18. decembra prodati neimenovani američki kolekcionar.

Očekuje se da će pismo Georgea Washingtona anglikanskim svećenicima iz 1798. godine dostići cijenu između 200.000 i 300.000 dolara.

"Mir sa cijelim svijetom je moja iskrena želja. Siguran sam da je to naša stvarna politika i uvjeren da je to velika želja Vlade", napisao je Wahington.

Očekuje se i da će pismo koje je umjetnik Van Gogh 1890. godine napisao Josephu i Marie Ginoux, vlasnicima kafića Cafe de la Gare u Arlesu u Francuskoj, također dostići cijenu između 200.000 i 300.000 dolara. Umjetnik je preminuo sedam mjeseci nakon što je napisao to pismo.

"Bolesti su tu da nas natjeraju da se sjetimo kako nismo napravljeni od drveta. To je jedina stvar koja se meni trenutno čini pozitivnom. Nakon toga, čovjek se vraća svakodnevnim obavezama bez straha i iritacija, sa novom dozom mira", napisao je Van Gogh.

Među dokumentima koji će biti ponuđeni na aukciji su i naučni radovi Sigmunda Freuda, začetnika psihoanalize, naučnika Charlesa Darwina, fizičarke Marie Curie, pisma kompozitora Giuseppea Verdija, kralja Henryja II, Napoleona I i drugih značajnih ličnosti.