Zanimljivosti
4

Prodaje se superjahta grčkog tajkuna koja krije tajne slavnih osoba

Klix.ba
Superjahta koja je nekad bila u vlasništvu tajkuna Aristotela Onassisa je na prodaji. Procijenjena je na 24 miliona eura.

Jahta Cristina O sagrađena je 1943. godine. Onassis je kupio 1954. godine za 34.000 amričkih dolara i renovirao je. Od tada je postala mjesto luksuznih zabava slavnih osoba poput Johna F Kennedyja, Winstona Churchilla, Franka Sinatre, Marilyn Monroe, Elizabeth Taylor, Richarda Burtona i Johna Waynea.

Princeza Grace Kelly i princ Rainier održali su svadbeni prijem na njoj.

Onassisova ljubavna afera sa operskom pjevačicom Mariom Callas odvijala se upravo na ovoj jahti, a Mariju je zamijenila Kennedyjeva udovica Jackie. Vjenčali su se na njoj blizu Onassisovog privatnog osrtva Scorpios.

Tajkun Onassis umro je 1975. godine i jahtu je naslijedila njegova kćerka Christina, no ona ga je poklonila grčkoj vladi i jahta se koristila kao predsjednički brod.

Nakon više od 20 godina Christina O je ponovo renovirana i restauirana 2001. godine tako da joj je vraćen stari slavni izgled.

Jahta dužine 99 metara miže primiti 35 članova posade i 36 gostiju u 18 kabina i Onassisov apartman.

Među odajama nalazi se biblioteka, sportskio dnevni boaravak, dječija soba za igranje, fitnes centar, salon ljepote, soba za masaže i džakuzi.