Cijena tri miliona dolara
0

Prodaje se pismo koje je napisao Albert Einstein

Klix.ba
Pismo koje je ručno napisao Albert Einsetin, u kojem religiju naziva djetinjastom, će biti prodato na aukciji. Početna cijena je postavljena na tri miliona dolara.

Ovaj dobitnik Nobelove nagrade je u pismu napisanom filozofu Ericu Gutkindu 1954. godine postavio pitanje o postojanju Boga.

U ovom privatnom pismu, koje je nastalo kao odgovor na Gutkindovu knjigu "Choose Life: The Biblical Call to Revolt", Einstein kaže da Bog nije ništa drugo nego prikaz ljudskih slabosti. Einstein kaže i da je Biblija samo skup časnih, ali primitivnih legendi koje su jako djetinjaste.

"Za mene je judaizam, religija kao i sve druge religije, inkarnacija najdjetinjastijih vjerovanja. Jevreji, kojima i sam pripadam i čijem sam mentalitetu najbliži, nemaju nikakvih drugačijih kvaliteta od drugih ljudi. Dokle seže moje iskustvo, oni nisu nimalo bolji od drugih ljudi. U njima ne vidim ništa 'izabrano'", napisao je Einstein.

Pismo je napisano samo godinu dana prije smrti ovog genija 1955. godine. Kada je pismo 2008. godine prvi put ponuđeno na aukciji, procijenjeno je na samo 13.000 dolara, međutim, anonimni kupac je tada za njega platio 270.000 dolara.

Današnja cijena mu se procjenjuje na tri miliona dolara, ali je vrlo vjerovatno da će dostići i cijenu dva puta veću od očekivane.