SAD
0

FOTO / Prodaje se kovčeg u kojem je bio sahranjen Kennedyjev ubica

Sarajevo-x.com
Kovčeg u kojem je zakopan Lee Harvey Oswald, čovjek za kojeg se vjeruje da je ubio američkog predsjednika Johna F. Kennedyja uskoro ide na aukciju.

Oswald je u kovčegu od borovine proveo 20 godina, a nakon što je ekshumiran 1981. godine, kako bi se njegova udovica uvjerila da je u kovčegu zaista on, u zemlju je vraćen u novom kovčegu.

Sada će se kovčeg u kojem je nekada bio zakopan naći na aukciji, 16. decembra u Los Angelesu.

Početna cijena je 1.000 dolara, no očekuje se da će neobični predmet doseći mnogo veću cijenu. Na aukciji će se također naći i Oswaldov smrtni list, čestitka koju je slao bratu za uskrs, instrumenti koji su korišteni pri njegovom balzamiranju i dio sjedišta na kojem je predsjednik Kennedy sjedio kada je ubijen.

"Postoji veliki interes za sve u vezi Kennedyja i njegovog ubistva", kazala je Laura Yntema, menadžerica aukcijske kuće Nate D Sanders iz Santa Monice, prenio je Daily Mail.

John F. Kennedy ubijen je u Dallasu 22. novembra 1963. dok se vozao ulicama u otvorenom automobilu.

Za atentat okrivljen je Lee Harvey Oswald. On je tvrdio da je nedužan, ali nije imao prilike to dokazati pred sudom. Samo dva dana kasnije u policijskoj stanici, pred TV-kamerama, ubio ga je Jack Ruby, vlasnik noćnog kluba koji se dovodio u vezu s organiziranim kriminalom.

Kasnije osnovana Warrenova komisija utvrdila je da je Oswald djelovao sam i ubio predsjednika iz nepoznatih motiva.