Zanimljivosti
0

Probušili rupu za kabl na vrijednoj kineskoj vazi

FENA
Rijedak primjerak 250 godina stare kineske porculanske vaze iz razdoblja vladavine cara Qianlonga, čija je vrijednost prvobitno procijenjena na 50.000 funti, prodana je na aukciji za samo 25.000, nakon što je utvrđeno da su njeni vlasnici na dnu probušili rupicu za kabl, jer su je koristili kao lampu, prenijeli su britanski mediji.

Vaza je, na aukciji kuće u Dorsetu ipak pronašla anonimnog privatnog kupca. Ponuđač vaze ispričao je kako je njegov pradjed vazu kupio na Dalekom istoku početkom 20. stoljeća.

Obitelj, koja živi u jugozapadnom Londonu, nije znala kolika je vrijednost vaze te je na njenom dnu probušila rupu od 8 milimetara da bi je pretvorila u električnu lampu.

U spomenutoj obitelji su je kao vazu koristili zadnjih 40 godina, sve dok obiteljski prijatelji nisu primijetili vazu, tačnije karakteristične ornamente na njoj, procijenivši kako bi se moglo raditi o vrijednom predmetu. Pokazalo se da su u pravu, ali vaza je već bila nepovratno uništena.

Poznavatelji tvrde da bi dvije takve istovjetne, neoštećene vaze na aukciji mogle dostići cijenu od 250.000 funti. Slična porculanska vaza iz razdoblja dinastije Qing na istoj je aukciji prodata za 50.000 funti.