Dobila 115 eura u šest kesa
0

Primila platu tešku 18 kilograma

SRNA
Bugarka Silvija Velikova primila je platu "tešku" 18 kilograma, a metalni novčići u ukupnom iznosu od 230 leva (115 eura) u apoenima od jedne, dvije i pet stotinki isporučeni su joj u šest najlon kesa sa znakom Bugarske narodne banke.

Velikova iz grada Šumena, na istoku zemlje, dobila je pismeni poziv iz firme u kojoj radi da podigne platu za maj. "Otišla sam, potpisala dokument, a onda su odjednom izvadili kese", izjavila je Velikova za sofijski dnevnik "24 sata".

Silvija je u firmi, čije ime nije navedeno, radila šest godina kao organizator transporta, a posljednje četiri godine bila je na porodiljskom bolovanju nakon što je dobila dvije ćerke.

Ona smatra da su povod za ovakvu isplatu dvije inspekcijske kontrole, jer je Velikova tražila pomoć Zavoda za penzijsko osiguranje i inspekcije rada zbog neisplaćenih plata. 

Inspektori su utvrdili da je preduzeće u kome je radila nezakonito podiglo novac na ime njenog porodiljskog bolovanja, zbog čega je bilo prinuđeno da joj vrati novac sa kamatom u iznosu od 3.100 leva, odnosno 1.550 eura.

Velikova je, nakon što joj je isteklo porodiljsko bolovanje iskoristila drugu zakonsku mogućnost i otišla na petomjesečni plaćeni odmor. Firma u kojoj je radila odbila je da joj isplaćuje nadokandu, sve dok ne vrati 1.550 eura.