Zanimljivosti
2

Priče iz najstrašnije kuhinje na Tajlandu

Sarajevo-x.com
Tajlandski umjetnik Kittiwat Unarrom postao je poznat po tome što peče hljeb u obliku krvavih ljudskih dijelova tijela, a što je šokiralo cijeli svijet. Od 2006. koristi tijesto kao sredstvo umjetničkog izražavanja, modelirajući hljeb koji liči na krvave dijelove tijela, uključujući glave, ruke, stopala i noge.

Unarrom je završio studiji slikarstva i modelarstva, ali nije otkrio strast za svojim poslom sve dok se nije vratio svojim korijenima.

"Moja porodica se bavi pekarstvom i ja sam od njih naučio peći hljeb kad sam imao oko 10 godina", rekao je Kittiwat. "Hoću da izrazim svoja vjerska ubjeđenja, a preko tijesta se može reći sve. Pravljenjem ljudskih dijelova tijela od tijesta mogu pokazati kako su život i hljeb prolazna stvar. Uz to, moj hljeb je i dalje samo hljeb, bez obzira kako izgleda".

Iskasapljeni dijelovi tijela prekriveni krvlju pakuju se kao svježa hrana koju možete naći u supermaketima. Da bi se postigao ovaj strašni i autentičan izgled, Kittiwat troši mnogo vremena učeći anatomiju tako što posjećuje forenzičke muzeje, dok se u isto vrijeme trudi poboljšati ukus hljeba.

"Prva serija hljeba je bila jestiva, ali ne i ukusna. Ja ne želim da umjetnost bude samo umjetnost. Želim uključiti publiku u cijeli taj proces. Veoma sam se trudio da umjetnine budu sve ukusnije i ukusnije", rekao je za CNN.

U maju ove godine, u sklopu butika u Siamskom teatru u Bankoku, Unarrom i njegov prijatelj izlagali su skulpture i slike u predstavi "Art Now" sve dok zgrada nije zapaljena u nedavnim gradskim nemirima.

Unarrom trenutno pravi pauzu od umjetnosti i radi puno radno vrijeme kao pekar u porodičnoj tvornici u Ratchaburiju, sat vremena zapadno od Bankoka.

"Kada su mi brat i sestra preminuli, morao sam preuzeti porodični pekarski posao. U početku sam mislio da se neću moći vratiti svom umjetničkom radu, ali začudo, svaki dan kad pečem hljeb javljaju mi se nove ideje. Moji sljedeći radovi neće imati veze sa ljudskim tijelom. Želim da uradim nešto drugačije. Ipak mislim da će mi trebati još dugo vremena do sljedeće izložbe", rekao je umjetnik.