Zanimljivosti
0

Preživjeli na otvorenom moru osam dana

FENA
Izraelka i Talijan preživjeli su u čamcu za spasavanje osam dana u Arapskom moru nakon što je njihova jahta potonula u oluji, saopćila je u utorak Indijska obalska straža. Par, identificiran kao Libi Belozerzki (27) i Mori Pierpaolo (35), krenuo je s Maldiva na jahti planirajući da otplovi do Crvenog mora, ali se ona prevrnula tokom monsunske oluje javio je AP.

Putran je kazao kako je brodovima u tom području javljeno da tragaju za nestalim mornarima nakon što je rimski Pomorski centar za koordinaciju u spašavanju izgubio kontakt s njima 24. septembra.

Belgijski brod ih je uočio i pokupio 3. oktobra, kazao je on. "Jahta je imala čamac za spasavanje i oni su preživjeli na porcijama hrane i vode za vanredne situacije", kazao je.

Par je prebačen u bolnicu u južnom indijskom gradu Kochi, gdje su liječeni zbog dehidracije i kožnih problema uslijed pretjeranog izlaganja suncu i moru, kazao je.

Moguće je da je zavodljivo svježe vrijeme koje slijedi nakon monsunske sezone ohrabrilo dvoje pomorskih entuzijasta da se otisnu na putovanje, kazao je Putran.

"Ljudi često plove čak i od Australije. Kada se vrijeme poboljša, oni pomisle da su se stvari vratile u normalu i tako otplove", kazao je.

Putran je izjavio da će se par, koji je izgubio svu imovinu na jahti, vratiti kući nakon što im se izdaju novi putni dokumenti.