Indija
0

Pretučene i ošišane pod optužbom da su vještice

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Indijska policija započela je u ponedjeljak istragu nakon izvještaja da je lokalno stanovništvo u centralnom dijelu zemlje istuklo štapovima 50 žena osuđujući ih za vračanje, te da su im potom odsjekli kosu.

Seljani su ova djela počinili nakon što ih je tome posavjetovao duhovni vođa. On je tvrdio da će samo tako biti odbranjeni od zlih duhova. Sve to desilo se u siromašnom distriktu u državi Chhattisgarh, 400 km udaljenom od Raipura, saznaje Reuters.

Svake godine mnogo žena biva ubijeno u ovoj zemlji gdje je praznovjerje veoma rasprostranjeno. Posebno se to dešava u ruralnim područjima gdje školski sistem nije dovoljno razvijen.

U Chhattisgarhu je dosad bilo nekoliko ubistava, više od 100 žena su napastvovane, primoravane da gole paradiraju, i to sve pod optužbama da su vještice, ističu vlasti.

"Policija je počela istragu i ispitivanja desetaka seljana koji su prisustvovali devetodnevnom 'obredu čišćenja' gdje su nasilno ošišali kosu oko 50 žena nazivajući ih vješticama i tukavši ih u javnosti", izjavio je policajac Radheshyam Nayak.

Država je 2005. izdala akt za prevenciju vračanja kao mjeru sprečavanja progona žena optuženih da su vještice. Uvedene su i kazne zatvora do pet godina, iako još uvijek postoje slučajevi kao što je ovaj.

Ministar Raman Singh posljednje napade na žene nazvao je "neljudskim, nesretnim i sramotnim" te zatražio provođenje detaljne istrage.