Zanimljivosti
0

Pretragama ustanovljeno da je atletičarka zapravo muškarac

Sarajevo-x.com
Kineska atletičarka Xiao Nan odrekla se više od 40 medalja nakon što je bolničkim pretragama ustanovljeno da je ona ustvari muškarac. Pretrage su pokazale da su njeni hromosomi muški, te da će atletičarka za devet mjeseci promijeniti spol, objavili su američki mediji.

Xiao Nan iz Chengdua je na studentskim takmičenjima osvojila čak 40 medalja, no bolničkim pretragama je ustanovljeno da je ona muškarac i da ima muške hromosome.

"Uvijek kada bih pobijedila osjećala bih grižnju savjesti jer sam znala da nisam zasluženo pobijedila. Znala sam da je pravi pobjednik onaj koji se nalazio do mene", kazala je Xiao.

Xiaoksine izvanredne sportske sposobnosti obezbijedile su joj slavu, ali i besplatno školovanje. "Oduvijek sam osjećala veće simpatije prema ženama. A i moje je tijelo više nalikovalo na muško, zbog čega sam se često osjećala zbunjeno", kazala je Xiao.

Atletičarka sada živi kao muškarac, i već je počeo proces promjene njezina spola koji će trajati devet mjeseci. "Nakon operacije prva stvar koju želim učiniti jeste da odem na plivanje u boksericama", izjavila je Xiao.