Swaziland
0

Preorali stadion da 'posiju' hamajlije

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Umjetna trava na jedinom nogometnom stadionu u afričkoj državici Swaziland uništena je zbog sujevjerja. Bijesni zvaničnici izjavili su kako je to najvjerovatnije djelo igrača koji su ispod travnjaka postavili hamajlije za sreću svog tima.

Amuleti poznati pod imenom "muti" zakopani su ispod površine terena, prije čega su te rupe spaljene, a čime je prouzrokovana ogromna šteta, posebno oko golova i na centru stadiona Somhlolo u glavnom gradu Mbabaneu, saznaje AFP.

Vjeruje se da "muti" hamajlije pomažu sportskim ekipama da pobijede u utakmicama koje igraju, a zvaničnici kluba prijete zabranom igranja svakom timu za koji se ispostavi da je odgovoran za štetu od 600.000 dolara.

"Travnjak je postavljen prije godinu dana. Razmatramo da zabranimo igranje jednom velikom timu jer svaki put kad bi on igrao, nešto čudno bi se dešavalo na stadionu", kaže Sipho Magagula, vladin zvaničnik za sport.

Mnogi rituali u Africi podrazumijevaju spaljivanje nečega. Policija tvrdi kako je teško pronaći krivce jer se izvode uglavnom noću.