Prije 82 godine
0

Predskazanje o crncu predsjedniku SAD-a

FENA
Brazilska javnost odnedavno je opčinjena otkrićem kako su mnogi detalji ovogodišnje predsjedničke kampanje u Americi predskazani u romanu brazilskog književnika Monteira Lobata (1882 - 1948), napisanom prije 82 godine.

Lobato se smatra jednim od najpopularnijih i najuticajnijih brazilskih pisaca, a ugled je stekao serijom knjiga za djecu "Ranč žutog djetlića“, koja je doživjela brojne filmske i televizijske adaptacije.

U svom naučnofantastičnom romanu "Crni predsjednik “ 1926. godine, opisuje predsjedničku kampanju u Americi, 2228. godine. Brazilski kritičari zapanjeni su Lobatovim vizionarstvom. On je još tad kada je radio predstavljao novotariju, te predskazao svijet u kojem će pisane medije zamjeniti internet.

Još više su zapanjeni opisom predsjedničke kampanje u Americi. Junak njegovog romana Kerlog nastoji da obnovi svoj mandat u Bijeloj kući, a njegov glavni protivnik je žena, koja se u romanu zove Evelun Astor. Kandida koga svi ignorišu, a koji na kraju odnosi pobjedu je crnac Džim Roj.

Brazilski novinari su u Lobatovim likovima prepoznali Džona Mekejna, Hilari Klinton i Baraka Obamu, a mnogi Brazilci vjeruju da će se njegovo predskazanje ostvariti zato što je Hilari Klinton ispala iz trke.