Skroman i darežljiv
4

Predsjednik Urugvaja ne posjeduje ništa osim Bube

Sarajevo-x.com
Jose Mujica u svom autu (Foto: El Pais)
Jose Mujica u svom autu (Foto: El Pais)
Skromni predsjednik Urugvaja Jose Mujica zakleo se da je cijela njegova imovina u vrijednosti jedne Volkswagen Bube iz 1987. godine.

U izjavi o svom imetku Mujica je rekao da nema bankovnih računa niti druge imovine, te da je mala farma koju ima zapravo vlasništvo njegove supruge. Jedino što posjeduje je staro auto vrijedno 1.500 eura.

Bivši pripadnik ljevičarske gerile preuzeo je funkciju predsjednika u martu, a u svojoj zemlji je posebno popularan upravo zbog skromnog načina života i prizemljenog stava, piše Telegraph.

Urugvajski predsjednik ima 75 godina, a ove sedmice je objavljeno da nema dugova niti ušteđevine, te da ne posjeduje nijednu nekretninu.

Mujicina predsjednička plata iznosi 9.600 eura, ali njen veći dio on poklanja vladajućoj ljevičarskoj koaliciji i programu smještaja siromašnih.

Pri preuzimanju vlasti odbio je da preseli u predsjedničku vilu, te ostao živjeti u skromnom domu sa svojom suprugom senatoricom u predgrađu glavnog grada Montevidea.

Suprotno njegovom načinu života, potpredsjednik Urugvaja Danilo Astori posjeduje bogatstvo u vrijednosti od 208.000 eura, koje uključuje kuću i automobil vrijedan skoro deset puta više od Mujicinog.