Čudo prirode
0

FOTO / Predivni oblak duginih boja snimljen iznad Everesta

Sarajevo-x.com
Oblak duginih boja snimljen iznad Mount Everesta je naprosto zadivljujući. Snimio ga je 51-godišnji Oleg Bartunov tokom svoje ekspedicije na Himalajima u Nepalu. Na dvjema fotografijama zabilježen je gotovo cijeli spektar duginih boja u prirodnom okruženju, što je veoma rijetka pojava iznad najvišeg svjetskog vrha.

Ovaj fenomen nastao je reflektovanjem svjetla od sićušne kristale leda u vodenoj pari oblaka.

"Načinio sam samo nekoliko fotografija, jer sam naprosto i sam bio oduševljen i jedino sam želio gledati oblak i produžiti taj magični trenutak", kazao je Bartunov, dodavši da je sve jako kratko trajalo, stoga je u nevjerici pitao ljude oko sebe je li zaista na nebu bio oblak duginih boja.

Nažalost, prelijepi prizor nije vidjelo mnogo ljudi. Kako tvrdi Rus, koji je saradnik astronomskog instituta Sternberg u Moskvi, oblak duginih boja fotografisalo je nekoliko turista kojima je on skrenuo pažnju na neobičnu pojavu na nebu.
Oleg Bartunov
Oleg Bartunov
"Nije iznenađujuće to što je malo ljudi vidjelo oblak, jer mještani rijetko kada gledaju u nebo s obzirom da su sunčeve zrake ovdje, na planini, mnogo štetnije", istakao je Bartunov, dodavši da su ga žive boje vratile u 1960. i podsjetile na album legendarnih "The Beatlesa", prenose britanski mediji.