Život zvijeri na - 40 stepeni
0

FOTO / Predivne fotografije životinja iz neposredne blizine

Sarajevo-x.com
Britanski fotograf Jonathan Griffths oduševljen divljim životinjama odlučio je posjetiti planine u Montani, te načiniti ove nevjerovetne fotografije. Pokazao je iznimnu hrabrost tako što se odlučio prići smrtonosnim predatorima, a u njegovom naumu nisu ga spriječile ni iznimno niske temperature.

Griffths je na minus 40 stepeni Celzijusa načinio neke od najljepših fotografija, tigrova, medvjeda, lavova, vukova pantera i puma.

Uspio je zabilježiti trenutak rike medvjeda, na drugoj fotografiji zabilježio je svu moć lava, ali i dostojanstvenog tigra koji ga netremice posmatra dok se Griffths namješta kako bi načinio što bolju fotografiju.

"Najviše me je preplašio crni leopard, mislio sam da će me svakog trenutka napasti", kazao je Britanac koji je u Montani u SAD-u proveo posljednjih 15 mjeseci.

Uspio je dobiti povjerenje divljih životinja zahvaljujući svom strpljenju. Nekoliko dana im se postepeno približavao kako bi se navikle na njegov miris. Ustajao je svakoga dana u pola šest ujutro i pratio tragove živoinja, a kada se opustio uživao je fotografišući neke od njaopasnijih životinja i to iz neposredne blizine.

Inače, Griffiths se ovim poslom počeo baviti prije dvije godine kada je od zaručnice za rođendan dobio fotoaparat. Ona je mislila da će taj aparat poslužiti za fotografisanje njihove djece, no Griffiths je imao druge planove.

Nakon što je neko vrijeme fotografisao životinje u zoološkim vrtovima, odlučio se zaputiti u divljinu.

"Isprva, kada bih se približio zvijerima, bio sam jako nervozan, nisam znao kako će reagovati. Adrenalin odmah proradi. Kada ste im tako blizu možete vidjeti njihove ralje, možete vidjeti kako sline", kazao je 32-godišnji Britanac, prenosi Daily Mail.