Šokantni podaci istraživanja
41

Poznavanje matematike mnogih odraslih osoba je na nivou 9-godišnjaka

Klix.ba
Jedna od četiri odrasle osobe ima matematičke sposobnosti razvijene kao kod devetogodišnjaka, ili čak i lošije, pokazala je studija koja je nedavno provedena u Velikoj Britaniji.

Više od osam miliona odraslih osoba u Engleskoj jedva da poznaje i osnovne računske operacije, šokantni su podaci istraživanja. Naime, najmanje četvrtina stanovništva ima poteškoća u razumijevanju računa i ostalih obveza koje stižu na naplatu.

Matematičke sposobnosti mnogih odraslih osoba su u rangu onih koje se očekuju od sedmogodišnjaka ili eventualno devetogodišnjaka. No, više je zabrinjavajuće to što je broj odraslih koji jedva da znaju osnovne operacije računanja danas veći za gotovo milion nego prije deset godina.

Također, istraživanje je pokazalo da u Engleskoj devet miliona odraslih ima matematičke vještine kao i prosječan jedanaestogodišnjak.

Sveukupno, 49 posto radno sposobnih Engleza ima matematičke vještine kao i djeca u osnovnoj školi.

Naučnici su istakli da su ovakvi podaci i više nego zabrinjavajući, jer ne samo da odrasli imaju problema s matematikom, već je veliki broj i onih koji imaju poteškoće sa čitanjem i pisanjem.