Zanimljivosti
3

Poznata umjetnička djela prilagođena vremenu socijalnih medija

Klix.ba
(Foto: Nastya Nudnik)
Umjetnost je ogledalo vremena u kojem živimo. Imajući to na umu, ukrajinska umjetnica Nastya Nudnik je koristila vokabular društvenih medija da rebrendira poznate umjetničke slike za digitalni svijet.

Njena kolekcija Emoji-nation prikazuje neke od najpoznatijih umjetničkih djela iz historije uz dodatke simbola elektronskog svijeta. Na taj način je željela da približi shvatanje "tradicionalne" umjetnosti i približi muzejska remek-djela.

Njena kolekcija u četiri dijela nije posvećena samo jednom vremenskom periodu i obuhvata sve od Mikelanđela, preko Degaa do Magritte.

Njena možda najuspješnija interpretacija je bazirana na realističnim slikama američkog umjetnika 20. stoljeća, Edwarda Hoppera.

Njegova poznata scena iz bara, "Nighthawks", utjelovljuje stvaranje prvosvjetskog problema sa svojim sumornim komentarom ljudske interakcije.

Nudnikova koristi neka od njegovih manje poznatih platna u svrhu reinterpretacije.

Ako su njegove slike svečane i dirljive, Nudnikova im je dodavanjem simbola socijalnih medija dala novo značenje. Hoppersovi likovi ne samo da su zaokupljeni svojim mislima nego su i "zalijepljeni" za svoje telefone. U ovom slučaju, ne svodi se sve samo na "lajkanje i postanje" da bi drugi to primijetili.

Nudnikova tvrdi da su njena osjećanja za tehnologiju više pozitivna nego negativna. Bez obzira na to, iako su njeni radovi razigrani, nude nam pravu (pomalo zastrašujuću) sliku i kriticizam na način na koji upoznajemo ljude. U svim njenim radovima opsesija digitalnim svijetom samo pojačava osjećaj užasne usamljenosti.