Zanimljivosti
7

Potraga za nacističkim zlatom pomoću muzičkih nota

Klix.ba
Mittenwald
Mittenwald
Holandski arheolog Leon Giesen tvrdi da je otkrio tajnu riznicu nacističkog zlata, do koje, navodno, vodi muzički zapis za koji Giesen tvrdi da je "šifrirana mapa".

Giesen je do sada proveo tri kopanja u blizini Mittenwalda, na granici Njemačke i Austrije, ali još uvijek nije ništa pronašao.

Svoju potragu je bazirao na nedavno otkrivenom muzičkom zapisu "March Impromptu", klasičnog kompozitora Gottfrieda Federleina, koji je preminuo 1952. godine.

Smatra da se stih "Wo Matthias die Saiten Streichelt" (gdje Matthias nateže žice) odnosi na Mittenwald i njegovog nekadašnjeg stanovnika, Matthiasa Klotza, čuvenog proizvođača violina.

Giesen vjeruje da muzika sadrži dijagram šina koje su '40-ih prolazile kroz Mittenwald, a da posljednji stih "Enden der Tanz" (kraj plesa) sugerira da se zlato nalazi na kraju pruge.

Kako piše Spiegel Online, Adolf Hitler je, u posljednjim danima Trećeg Reicha, naredio svom sekretaru, Martinu Bormannu, da zakopa prikupljeno blago negdje u bavarskim brdima.

Bormann je dao instrukcije da se napravi niz pisama, figura i runa na notnom zapisu, koji bi, kada se dešifruje, otkrio koordinate mjesta na kojem je zakopano blago.

Blago je nakon toga poslano u Minhen, ali nikada nije stiglo.

Nekih 50 godina kasnije, holandski novinar Karl Hammer Kaatee naišao je na dokument i počeo niz bezuspješnih iskopavanja. Nakon toga je odlučio da navodnu mapu prikaže javnosti.

Giesen je naišao na "džepove" rijetkih metala, ali još uvijek nije pronašao ništa zaista vrijedno. Uvjeren je da njegova potraga neće biti uzaludna te pokušava prikupiti sredstva za naredno kopanje.

"To je poput mape blaga koja se ne može dešifrovati. Može se raditi o kovčegu sa blagom, ali i o šahtu", rekao je Jürgen Proske, njemački historičar.