Zanimljivosti
0

Potonuli gusarski brod izvan vode za tri godine

FENA
Olupina broda pronađena u podmorju istočne američke obale, za koji se vjeruje da je pripadao ozloglašenom gusaru Crnobradom, bit će u potpunosti izvučena iz mora za tri godine, izvijestili su naučnici koji rade na ovom projektu.

"To je sigurno ono za čime smo tragali sve ove godine", rekao je arheolog Steve Claggett koji vodi iskopavanja pred obalama Sjeverne Karoline.

Olupina je otkrivena prije deset godina. Brod je, prema mišljenju znanstvenika, potonuo 1718. godine, a neki među njima uvjereni su da je riječ o francuskom brodu što ga je Crnobradi zarobio 1717. preimenovavši ga u "Osveta Kraljice Ane".

Koraljima prekrivena olupina sadrži 25 topova, a stručnjaci smatraju da je to velik broj za jedrenjak iz ranog 18. stoljeća potonuo pred obalama Sj. Karoline, na temelju čega zaključuju da je riječ o olupini broda što su ga zarobili Crnobradi i njegovi gusari.

Neki se sveučilišni profesori ne slažu se s ovom pretpostavkom, no što više konkretnih podataka izlazi na vidjelo, to su veći izgledi da je riječ o spomenutom jedrenjaku.

"Povjesničari su uložili puno truda proučavajući predmete s potonulog broda. Što ih više pronalaze, to su sve uvjereniji da je riječ upravo o 'Osveti kraljice Ane'", rekao je direktor projekta Mark Wilde-Ramsing.