Zanimljivosti
66

Potomci Goebbelsove supruge danas su suvlasnici BMW-a, Aldija i Lidla

Klix.ba
Potomci supruge nacističkog ministra propagande Josepha Goebbelsa danas su najbogatiji Nijemci.

Magda Goebbels udala se za Hitlerovog bliskog saradnika 1931. godine, a više od 70 godine poslije djeca Haralda Quandta, njenog sina iz prvog braka, danas broje bogatstvo od 30 milijardi eura, piše Times.

Porodica Quandt posjeduje 46,7 posto udjela njemačkog proizvođanja automobila BMW-a, a nedavno su preuzeli maloprodajne gigante Lidl i Aldi.

Magda se udala za Günthera Quandta 1921., tri godine nakon smrti njegove prve žene sa kojom je imao dva sina Hellmuta i Herberta. Bračni par je uskoro dobio sina kojem su dali ime Harald.

Ona je napustila Günthera 1929., a sin Harald je živio sa njom i Hitlerovim prijateljem sve do 1939. godine kada se prijavio u vojsku.

On je pao u ruke engleskoj vojsci u Libiji gdje je primio pismo od majke u kojem je naglasila kako je vrlo vjerovatno da će on biti jedini koji može nastaviti „tradiciju porodice“.

Nedugo nakon toga Goebbelsovi su ubili svojih šestero djece, da bi potom izvršili samoubistvo.

Harald i njegov polubrat Herbert su nakon rata naslijedili bogatstvo porodice Quandt, koje je produkt proizvodnje oružja za naciste.

Herbert je spasio BMW od propadanja '60-ih godina prošlog vijeka, a veliki uspjeh kompanije donio je porodici nemjerljivo bogatstvo.

Harald je poginuo 1967., a Herbert je umro 1982. godine.

Kćerke Haralda Quandta, Coleen-Bettina Rosenblat-Mo, Anette-Angelika May Thies, Gabriele Quandt i Katarina Geller-Herr drže se podalje od medijske pažnje.

Ipak, nisu svi sramežljivi. Herbertova udovica Johanna Quandt i njena djeca Stefan Quandt i Susanne Klatten često se mogu vidjeti u društvu vlasnika BMW-a.