Nova turistička ponuda
0

Posjetite poznate javne toalete u Berlinu

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Za turiste kojima je dosta tradicionalnog razgledanja, jedan berlinski turistički vodič nudi nešto potpuno drugačije, obilazak berlinskih javnih toaleta.

Turistički vodič Anna Haase htjela je posjetiteljima Berlina pružiti nešto sasvim novo, pa je došla na ideju da im pokaže neke od najpoznatijih WC-a u glavnom gradu Njemačke.

Haase vodi turiste po poznatim toaletima, pričajući im o razvoju istog od vremena prije Krista pa do danas, te im pokazuje WC-šolje od najstarijih i najprimitivnijih do današnjih.

Na ideju za turističku turu Haaseova je došla kada je 2005. godine prisustvovala godišnjem Internacionalnom danu turističkih vodiča u Berlinu, a tema sajma bila je "Oaze mira".

"Mislila sam da će moje kolege sigurno raditi obilaske parkova i crkava, ali ja sam željela prevazići tabu i ispričati historiju higijene i kulture toaleta u Berlinu", rekla je vodič "Reutersu".

Ovim potezom želi skrenuti pažnju i na nedostatak javnih toaleta.

"U početku ljudi nisu željeli imati ništa s tim, ali su bili iznenađeni interesantnim činjenicama koje su mogli naučiti prilikom obilaska", rekla je Haaseova.