Zanimljivosti
0

Porotkinja ispod hidžaba slušala muziku

Sarajevo-x.com
Porotkinja sa suđenja za brutalno ubistvo suočava se sa neodređenom zatvorskom kaznom zbog slušanja muzike tokom suđenja. Ona je ispod hidžaba sakrila slušalice i uživala u muzici dok je Alanu Wicksu suđeno sa ubistvo supruge.

Mlada djevojka u ranim dvadesetim godinama, čije ime nije otkriveno iz zakonskih razloga, već duže vrijeme je pokušavala izbjeći porotničku dužnost.

Napokon joj je naređeno da mora biti porotnica na suđenju Alanu Wicksu koji je optužen za ubisvo supruge za koju je bio oženjen 50 godina.

Problemi sa mladom porotnicom su krenuli od prvog dana, sa prvim od mnogobrojnih kašnjenja. Sudac Roger Chapple ju je upozorio da mora promijeniti svoj stav. Ipak, to nije promijenilo njeno ponašanje te su se advokati zapitali da li ona živi u nekom svom svijetu.

Advokati su sumnjali da ne zapisuje stvari nego samo bezveze šara po pairu. To je natjeralo tužioca Petera Clarkea da zatraži njezino izuzeće iz porote, no sudac je odbio prijedlog tvrdeći da je slučajni odabir i raznolikost porote ključna za slučaj.

No samo dan kasnije, članu odbrambenog tima činilo se da je uočio žicu ispod hidžaba. Napokon, druga porotnica je poslala poruku sudcu u kojem ga je izvijestila da mlada djevojka ne prati suđenje već sluša muziku.

Sudac ju je obavijestio da će zbog nepoštivanja suda biti uhapšena. Policajac koji ju je ispratio iz sudnice pretražio je njene stvari, našao MP3 player i konfiskovao ga. Iz zatvora je puštena uz jamčevinu, a pred sudom će se pojaviti 23. jula.