Nevjerovatne avanture
0

FOTO / Porodica Zapp 11 godina autom putuje po svijetu

Sarajevo-x.com
Većini porodica s malom djecom je mučno i od same pomisli na dugo putovanje, no za porodicu Zapp putovati svijetom u automobilu znači živjeti. Prije 11 godina Hermanu i Candelariji Zapp dom je postao njihov 83 godine star automobil. Iz Patagonije u Argentini krenuli su na Aljasku 2000. i do danas nisu završili svoje putovanje.

Obilazeći četiri kontinenta, uzduž i poprijeko, Zappovi su dobili četvero djece. Najstariji sin Pampa ima osam godina, a najmlađa Wallaby jednu.

Iako su, nakon što su dobili prvo dijete, razmišljali da se vrate u Argentinu i kupe kuću Herman i Candelaria ipak su odlučili nastaviti putovati i svojoj djeci pokazivati sve ljepote svijeta. Do sada su prešli blizu 230.000 kilometara i ne namjeravaju stati i automobil zamijeniti domom s krovom.

Otkako su 2000. godine napustili Argentinu susretali su se s brojnim preprekama, no uporno su vozili duž Južne Amerike, zatim Australije, Novog Zelanda, a sada i Azije.

Avanturistički duh i ljubav koja seže još od djetinjstva je nit koja veže Hermana i njegovu suprugu Candelariju.

Naime, Herman Zapp je rođen u San Franciscu, no još kao dječak preselio se kod djeda u Argentinu, gdje mu je pomagao oko farme. Kada je imao 10 godina upoznao je lijepu, tada osmogodišnju, Candelariju i zaljubio se. Od tada pa sve do danas par je nerazdvojan.

Svoju vezu okrunili su brakom 1996. godine. Bili su željni avanture, htjeli su putovati, ali nisu imali dovojno novca. U susret im je izašao Hermanov djed poklonivši im automobil.

"Djed je znao da želimo putovati i dao mi je svoj automobil Graham-Paige, koji je proizveden 1928. godine. Savjetovao me je da ako želim stići daleko moram voziti sporo", prisjetio se Herman, prenosi Daily Mail.

Već jedanaest godina šesteročlana porodica putuje svijetom. Automobil im je kuća i kažu da im nije potrebno ništa više. Povremeno se zaustave u nekom mjestu, ali brzo nastave dalje.

Naravno, pokušali su da žive kao i sve ostale porodice, vratili su se u Argentinu 2004. godine, ali nakon nekoliko mjeseci shvatili su da ne mogu bez avanture i od tada, pa sve do danas, putuju svijetom.

Proputovali su Australiju, Novi Zeland, Japan, Južnu Ameriku i Južnu Koreju, a trenutno se nalaze na Filipinima. Najduže vremena proveli su u SAD-u, tačnije 13 mjeseci tokom 2008. i 2009. godine.

Par je ponosan i na to što nijedno njihovo dijete nije rođeno u istoj zemlji.

Tokom svog putovanja upoznali su mnoge ljude koji su im rado izlazili u susret, kada im je pomoć bila potrebna.

"U 90 posto situacija odsjedamo u kućama nepoznatih ljudi. Jednom smo noćili kod porodice koja živi u samo jednoj sobi. Dali su nam jedini komad mesa koji su imali i jedini krevet i još se izvinili što nemaju čime više da nas ponude. Tokom ovih 11 godina mojoj porodici je pomoglo više od 12.000 dobrih ljudi", ispričao je Herman, dodavši da se tokom svojih putovanja i najviše oslanjaju na pomoć drugih.

On i njegova supruga sami podučavaju djecu.

"Najbolje obrazovanje će steći putujući po svijetu. Vidjeli su i medvjeda, a i kengura u njihovim prirodnim okruženjima", dodao je Herman.

O svojim putovanjima i o avanturama porodica Zapp piše i knjige. Nakon putovanja širom Aljaske objavili su knjigu "Dream Chaser" koja je proglašena najprodavanijom na međunarodnom sajmu u Kostariki, dok je njihova druga knjiga "Spark Your Dream" postala bestseler u Argentini.

"Proputovali smo približnu razdaljinu između Zemlje i Mjeseca i nastavljamo putovati", istakao je Herman.