Skupa imaju 818 godina
6

Porodica Melis na Sardiniji je najstarija na svijetu

FENA
Porodica Melis koja živi na Sardiniji najstarija je na svijetu, jer devetero braće i sestara imaju ukupno 818 godina, a među njima najstarija sestra ima 105 godina, potvrdila je Guinnessova knjiga rekorda, a u utorak objavila talijanska štampa.

Kako pišu lokalne novine Unione Sarda, nakon sedam godina istraživanja na pet kontinenata, Guinness je potvrdio da porodica Melis drži svjetski rekord u dužini življenja.

Melisi su porijeklom iz Perdasdefoga, u regiji Ogliastra, u središnjem dijelu ovog talijanskog otoka.

Devetero braće i sestara su 1. juna 2012. godine napunili 818 godina i 205 dana života. Najstarija Consolata, koja ima devetero djece, 24 unuka, 25 praunuka i tri čukun-unuka, proslavit će u srijedu 105. rođendan.

Iza nje je 99-godišnja Claudia, koja još hoda i dobro vidi, piše Unione Sarda.

Zatim dolazi 97-godišnja Maria, 93-gopdišnji Antonio, 91-godišnja Concetta, 89-godišnji Adolfo koji još radi u svom baru u Perdasefogu, 86-godišnji Vitalio, 81-godišnja Vitalia koja živi u Cagliariju i 78-godišnja Mafalda.

Različite talijanske novine pišu da Sardinija, naročito zona Ogliastra, drži talijanski rekord i jedan od svjetskih rekorda po dugovječnosti, sa 22 stogodišnjaka na 100.000 stanovnika, dok ih u ostalom dijelu Italije ima osam.

Luca Deiana, profesor kliničke biohemije na univerzitetu Sassari, koji je od 1996. godine proučavao oko 2.500 stogodišnjaka na otoku, smatra da dugovječnost stanovnika Sardinije "ne leži u samo jednom faktoru".

"S jedne strane jeste genetika, nasljedna dugovječnost, ali i dobra zemlja i njeni plodovi, posebno kruške i šljive koje sadrže supstance što doprinose dugovječnosti", izjavio je on za Corriere della Sera. Naveo i mogući utjecaj "magnetskih polja", kao i utjecaj "kulture, u smislu porodične tradicije koja doprinosi da naši stogodišnjaci mogu živjeti duže".