Pokrenuta online kampanja
0

Popularna Barbie bi uskoro mogla postati ćelava

Sarajevo-x.com
Popularna lutka Barbie uskoro bi mogla pretrpjeti najdramatičniju promjenu imidža, tako što će postati ćelava.

Lutka bez kose je ideja dviju žena koje imaju iskustva u vezi sa opakim bolestima i žele podići svijest kod ljudi o takvim bolestima. Rebecca Sypin i Jane Bingham pokrenule su Facebook stranicu "Lijepa i ćelava Barbie! Da vidimo možemo li je napraviti", piše britanski tabloid The Sun. Online pokret koji traži da proizvođač napravi ćelavu Barbie već ima više od 83.000 članova.

Rebeccina 12-godišnja kćerka Kin Inich izgubila je kosu nakon hemoterapije radi liječenja leukemije. Rebecca (32), koja živi u Kaliforniji, ističe da većini oboljele djece, koju je imala priliku upoznati, teže pada gubitak kose nego sama dijagnoza o teškoj bolesti. Jane (41), koja živi u New Jerseyu (SAD) izgubila je kosu nakon terapije za liječenje raka limfoma. Ona je opisala kako je to teško palo njenoj devetogodišnjoj kćerki koja je počela nositi maramu kao i njena mama.

Iako online kampanja veoma dobro napreduje, proizvođač Mattel se još nije izjasnio. Žene su izjavile da su pisale Mattelu, ali odgovor još nisu dobile.

Fanovi na Facebooku stalno šalju riječi podrške i ističu da je ćelava Barbie potrebna što prije. Dodaju, između ostalog, kako bi to puno pomoglo oboljeloj djeci da se ne osjećaju odbačenima, a tu je i prijedlog da se dio prihoda od prodaje nove lutke usmjeri u istraživanje i liječenje opakih bolesti.