Strašno i romantično
0

FOTO / Poljubac na vrhu ledene litice

Sarajevo-x.com
Fotograf Lucas Gilman ovjekovječio je Cama i Cailtin Brensinger kako se penju uz ledenu liticu Rigid Designator blizu Vaila u Coloradu, koja se smatra jednom od opasnijih u toj američkoj državi.
Visina od nevjerovatnih 35 metara i minus 20 stepeni celzijusa dovoljno je da vam se zaledi krv u venama. Međutim, ovaj par dijeli strast prema penjanju na ledene litice i riješili su da to učine zajedno.

Rigid Designator je litica sa koje je palo nekoliko planinara i nisu preživjeli zbog špicastih krajeva na dnu.

"Rigid Designator je označen sa WI5, što znači da je jedan od najtežih i tehnički najzahtjevnijih litica za penjanje po ledu. Penjanje po ledenoj litici je disciplina koju samo eksperti mogu izvesti bez pada. Penjanje po ledu je isto što i penjanje po stijeni, ali otežano, jer ne postoji sigurna pauza. Ovo je veoma opasan sport", rekao je Gilman, prenosi Daily Mail.

Gilman je dodao da je posebno sretan jer je uspio fotografisati par kako se ljubi na vrhu litice da označe svoju pobjedu nad njom.

Također je rekao da samo ljudi koji imaju izuzetan osjećaj i želju za avanturom mogu da se bave ovim sportom, jer nakon nekog vremena čovjek više nema osjećaj u prstima, a ni u nogama i oduzima mu se sposobnost kretanja, a mora se nastaviti penjati.