SAD
2

Policijske automobile će zamijeniti bespilotna vozila

Klix.ba
U američkim saveznim državama kao što su California, Texas i Washington, policijski zvaničnici su povećali potražnju za bespilotnim letjelicama za nadzor, za koje smatraju da su ključni dodatak u borbi protiv kriminala.

Iako Federalna administracija za avijaciju još uvijek nije dala dozvolu za korištenje bespilotnih letjelica u zračnom prostoru Sjedinjenih Američkih Država, očekuje se da će do kraja ovog desetljeća nebom patrolirati čak 30.000 ovih letjelica.

Stručnjaci predviđaju da će se do 2025. godine na ulicama američkih gradova pojaviti i bespilotna vozila kojima će upravljati policija, a koja će preuzeti ulogu patrolnih policijskih automobila.

Na ovogodišnjem sajmu automobila u Los Angelesu mnogi proizvođači su sastavili prototipe koji pokazuju patrolna vozila koja će se u budućnosti nalaziti na ulicama. Svoje prototipe su između ostalih pokazali i BMW, Honda i Subaru. Međutim, većina prototipa je samo ideja na papiru.

Protip koji je predstavio BMW je nazvan "ePatrol", a sastoji se od većeg vozila u kojem se nalaze tri manja bespilotna vozila koja mogu pratiti kriminalce tokom brzih potjera na prometnim putevima. Jedno od vozila bi letjelo i pružalo podršku iz zraka, dok su druga dva vozila osmišljena u vidu motocikla za lagano i brzo kretanje po putevima.

Pobjednik ovogodišnjeg takmičenja u dizajnu će biti proglašen 29. novembra.