Mladi pozvani putem Facebooka
15

Policijska intervencija na rođendanskoj zabavi

SRNA
Holandska policija za suzbijanje nemira morala je da interveniše kasno sinoć protiv nekoliko hiljada mlađih osoba u gradu Harenu da bi obuzdala rođendansku zabavu koja je izmakla kontroli, poslije upućivanja poziva putem Facebooka.

Osobe mlađe dobi gađale su policajce kamenjem, bocama i ostalim predmetima, a scena je bila haotična. Lokalna policija saopštila je da je povrijeđeno nekoliko ljudi, od kojih dvoje teže. Uhapšene su četiri osobe, ali policija navodi da se može očekivati još hapšenja poslije proučavanja snimaka sa lica mjesta, prenijela je holandska agencija ANP.

Policija je bila u povišenom stanju pripravnosti nakon što je jedna učenica preko Facebooka pozvala svoje prijatelje na proslavu svog 16. rođendana, ali je zaboravila da napomene da je to privatan događaj, pa je dobila više od 20.000 odgovora. Televizija NOS prenijela je da je u Haren, grad od 18.000 stanovnika, došlo oko 4.000 mlađih osoba.

Automobili i vrata na kućama oštećeni su predmetima koje su tinejdžeri bacali na policiju, zato što su snage reda blokirale ulicu u kojoj se nalazi kuća slavljenice. Ona je napustila kuću ranije tokom dana. "Ona je poslala poziv svojim prijateljima na Facebooku, a oni su ga proslijedili dalje svojim prijateljima. Ubrzo je sve eksplodiralo na internetu", izjavila je portparol policije obližnjeg Groningena Maleni Zvama.

Nekoliko web stranica dovelo je ovaj događaj u vezu sa američkim tinejdžerskim filmom iz 2012. godine "Project X", o rođendanskoj zabavi u predgrađu koja izmiče kontroli. Jedan sajt dao je ime skupu "Project x Haren", objavio adresu i odbrojavao sekunde do početka zabave, tvrdeći da je pozvano 150.000 ljudi.