Zanimljivosti
0

Pokušao da preleti Atlantik sa helijskim balonima i srušio se u Kanadi

Klix.ba
Amerikanac Jonathan Trappe krenuo je iz američke savezne države Maine da preleti Atlantik u korpi koju je nosilo 370 balona punjenih helijem. Međutim, stigao je do Kanade, gdje se srušio u park Blow Me Down.

Nakon 12 sati leta, Trappe je zapao u probleme te je odlučio da mu je bolje da se sruši na kopnu, nego da riskira da se sruši na pučini okeana.

Putovanje je okončano zbog "tehničkih problema", a ovaj 39-godišnjak prošao čitavu avanturu u kanadskoj divljini. Ipak, oborio je svjetski rekord za najduži let sa više balona.

Trappe kaže da mu je najteži trenutak bio rezanje i otpuštanje balona kako bi se spustio na zemlju. Kanadska hladnoća i rojevi komaraca donijeli su mu nove probleme, ali je, na kraju, sretno stigao u civilizaciju.

Izjave saučešća zbog propalog poduhvata stigle su iz cijelog svijeta. Oglasio se i šef Virgina, Richard Branson, također letač balonom, te na Twitteru izjavio da se suosjeća sa Trappeom te da vrlo dobro zna kako se osjeća.

Trappe, IT konsultant iz Raleigha u Sjevernoj Karolini, na putovanje je krenuo 12. septembra, a sada je na sigurnom i priprema se za povratak kući.