Velikodušna Britanka
0

Poklonila milionsko nasljedstvo

Sarajevo-x.com
Kad je Britanka Jane Ritchie naslijedila devet miliona funti od daleke rodice, mogla je sebi priuštiti luksuz do kraja života. Međutim, 59-godišnjakinja je, nakon što je platila 3 miliona poreza, novac darovala u humanitarne svrhe.

Pare su otišle u obrazovnu ustanovu, a Jane, inače savjetnica za karijeru, ostvarila je svoj dugogodišnji san. Sebi je kupila samo novi šešir za predstojeće vjenčanje i omogućila si da nakon tog događaja provede noć u pristojnom hotelu.

Željela je, kako piše Daily Mail, da inspiriše tinejdžere kako bi shvatili da je ono što uče u školi povezano sa poslom.

Novac je donirala za otvaranje ustanove "The Work Place" u oblasti Durham u Velikoj Britaniji koja će biti završena narednog mjeseca. Nasljedstvo je dobila od svoje rodice, štedljive Margery Freeman koja nije imala djece te je od smrti svog muža Reginalda prije 30 godina živjela sama u kolibici u Yorkshire Dalesu.

Većinu vremena provodila je radeći u vrtu, a penzijom koju je kao udovica naslijedila uglavnom je plaćala račune i teško da je išta trošila na sebe. Nosila je staru odjeću i obuću, a umjesto mesa jela je povrće koje je bilo jeftinije.

Tokom godina njeno bogatstvo se povećavalo i kako ju je upravo Jane redovno posjećivala, odlučila je sve ostaviti njoj. Starica nije ni znala koliko novca je skupila, a Jane zamalo nije pala sa stolice kad je čula cifru. Margery je umrla u 101. godini, a pretpostavljala je da na računu ima oko milion funti.

Kao da je skromnost nasljedna vrlina, Jane sada kaže: "Imam sve što želim, lijepu kućum, dva psa i dvije mačke. Nisam u odgovarajućoj formi da nosim modernu odjeću. Ne pijem, ne pušim i ne idem na godišnji odmor jer sam prezauzeta. Sretna sam ovakva kakva jesam."

"Vjerujem da kad dobijete nešto poput dobitka na lotu, trebali biste s tim učiniti neko dobro, a ja sam upravo to i pokušala," zaključuje nasljednica.