Zanimljivosti
49

Pokemon Go promijenio život djece oboljele od autizma

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Igrica za pametne telefone, Pokemon Go, promijenila je život mnogobrojne usamljene djece, posebno one koja boluju od autizma i kod njih je izazvala otpor prema socijalnim barijerama.

Sedamnaestogodišnji Adam je jedan od njih i prethodnih pet godina je radije ostajao u kući i igrao igrice na kompjuteru.

S dolaskom Pokemona stari način zabave zamijenio je šetanjom po ulicama loveći mala virtuelna stvorenja, što ga je nešto kasnije ohrabrilo da se sve više kreće među ljudima, više razgovara i igra sa svojim kučetom, prenosi BBC.

Smatra se da je ova igra, koja predstavlja mješavinu realnog i virtuelnog svijeta, pomogla djeci koja pate od ove bolesti, da se opušteno kreću u javnosti, steknu samopouzdanje i kvalitetniji život.

Adamova majka je izjavila je da je ova igrica pomogla njenom sinu da izađe iz kuće, povrati samopouzdanje i nekadašnje ponašanje, i dodala: "Ojsećam kako mi se veći dio mog sina vratio".

Ona je navela da je Adam u početku pomalo izlazio, pa je dobio želju da ide na fakultet, a da sada želi da izlazi svako veče.

Inače, ovaj dječak je anksiozan već nekoliko godina. Međuitm, od kada je instalirao Pokemon Go igricu na svom telefonu, sve više se primjećivala razlika u njegovom ponašanju, a vjeruje se da će ovih promjena biti sve više.